< Къде съм сега ? > Начало >

| RSS

Кражба на съдържание – вестник Марица

Лятото се случи така, че електронното издание на вестник “Марица” открадна напълно авторско съдържание от един наш сайт. Става въпрос за статия в блога за красота и козметика nai-krasiva.com. Оригинала на статията е тук Домашен пилинг за тяло, а откраднатото съдържание и публикувано във вестник Марица е тук.

Веднага се свързахме с представител на вестника в лицето на Олга Манолова, за да разрешим случая. Въпросната госпожа в продължение на месец и 4 обаждания все ме лъжеше, че ще решим проблема и главният редактор искал да си партнираме с електронното издание на вестника. Накрая взе, че ми писна и подадох една жалба до Дирекция “Авторско право и сродните му права”, за кражба на авторско съдържание. От там са препратили жалбата ми районна прокуратура Пловдив, защото с подобен тип деяния се занимава точно тя.

Дознател ме привика да дам обяснение, като прокурор Зорница Таскова е изискала информация за собственика на уеб сайта nai-krasiva.com, общи условия на ползване на уеб сайта и обяснения за контактите ми с вестника. Всичко това бе предоставено като информация.
Не исках да се стига чак до прокуратурата, но …
Ето това е отговорът на районна прокуратура Пловдив по казуса с откраднатото съдържание от вестник Марица:

Преписката е образувана по жалба на Калин Василев Василев, в качеството му на управител на фирма ОРМ.БГ ООД с оглед данни за извършено престъпление по чл. 173 от НК. Жалбата е препратена от Министерство на културата град София.
В хода на проверката е установена следната фактическа обстановка:
Представляваното от Калин Василев дружество администрирало интернет сайт “nai-krasiva.com”, като за обслужването на същият се грижела изцяло ХХХХ ХХХХ. Тя била автор на всички статии, съвети и рубрики в посоченият сайт.
На 13.12.2009 ХХХХ ХХХХ установила, че статия, изготвена лично от нея и публикувана в nai-krasiva.com е публикувана и в електронното издание на вестник Марица, като е посочено, че нейн автор е лицето Ива Русева. След като се свързали с редактора на електронното издание Василев и ХХХХХ ХХХХХ установили, че ва Русева е псевдоним на Ася Дамянова.
След като не постигнал договореност нито с нея, нито с редактора на в. Марица към публикуваната статия да се постави линк, указващ че статията е копирана от nai-krasiva.com, Василев сигнализирал на Министерство на културата.
Намирам, че отнасянето на спора към Министерство на културата Дирекция “Авторско право и сродните му права” е било правилно решение от страна на тъждителя, доколкото описаното по-горе деяние би се явило административно нарушение по смисъла на ЗАПСП.
В зависимост от степента на обществената му опасност то би могло да попадне и в хипотезата на чл. 173 от НК и да представлява престъпление.
Съгласно чл. 175 ал.1 от НК обаче, това престъпление е от частен характер и наказателното преследван по него се възбужда по тъжба на пострадалия пред съответния първоинстационен съд.
От материалите по преписката по описа на РП гр. Пловдив е видно, че такава тъжба, адресирана до надлежния орган – Районен съд Пловдив, липсва.
Поради изложините доводи намирам, че следва да се откаже образуването на досъдебно производство и преписката да бъде прекратена.
На тъжителят следва да се укаже, че би могъл да потърси ангажиране на наказателна отговорност на конкретно лице за извършено престъпление по чл. 172 от НК по частен ред.

Между временно се запознах с Атанас Костов, който е много готин човек и един от водещите адвокати по авторско право, съавтор на закона за авторското прави и сродните му права. Консултирах се с него, като разбрах, че и вестник Марица са отишли за говорят с него, много притеснени от жалбата.
В такива случай най-важното нещо, което се гледа е общите условия на ползване на един сайт и това, как е уредено ползването на съдържание.

В крайна сметка районния прокурор отказа да образува досъдебно производство, защото не сме уведомили районния съд първо, а направо сме писали до Дирекция за авторско право.

Спрях да се занимавам със случаят, защото нямаше смисъл да отделям време и нерви. В последствие се запознах и с Ася Дамянова и от нея разбрах, че този случай е предизвикал проверка и от Икономическа полиция в редакцията на в. Марица. Както и че въпросната персона Олга Манолова под никаква форма не е запознала главният редактор или когото и да е било от редакцията с този случай. Някак си май ми стига и се надявам, че те, както и всички тръгнали да крадат съдържание, ще се научат да не го правят :-)

А Вие, скъпи автори – търсете си правата!

[ More ] January 19th, 2011 | 5 Comments | Posted in Разни |

Уникално съдържание в Интернет и кражба от journey.bg

уникално съдържание
Много мразя, когато някой краде съдържание от други сайтове и го публикува като авторското. Последно време се разправям именно с такива хора.
От сайта за съвети за красота бяха откраднати няколко статии и публикувани в grim-bg.net. Писах на хората и веднага се разбрахме. Сложиха нужните линкове и се извиниха. Готини и разбрани хора са!

Но днес се натъкнах на наистина дебелогъз и нагъл човек. Ама точно тези думи охарактеризират хора, които не ценят чуждият труд и се надсмиват над него. Става въпрос за “големият” сайт за туристически услуги journey.bg – Техно свят ООД (не заслужават линк). Бяха откраднали най-нагло две статии от мои блогове – мой блог за почивка в Дубровник, а това тук е копираното от тях journey.bg/guide/guide.php?guide=5868&&country=35&gtype=9&page= Втората статия е в блогче за почивка в Мадейра, а това тук е копирано при тях journey.bg/guide/guide.php?guide=5877&&country=25&gtype=9&page=

Обадих се най-културно да ги помоля да свалят статиите или да поставят съответните линкове, но отсреща чух отговор “Вие знаете ли какво е Интернет” и “Това е блог, а ми говорите за уеб сайт”. Какво като съдържанието е в Интернет – нима като е там, не е интелектуална собственост ?

Уважаеми journey.bg (Техно свят ООД), Вие сте крадци и то от най-долните. Да крадете от труда на хората е престъпление. Какво като се случва в Интернет ? Нито сте поставили нужните линкове, нито сте споменали от къде сте ги копирали статиите. Това ме кара да си правя изводи, че въпросният сайт journey.bg, собственост на Техно свят ООД, е толкова пропаднал и занемарен. Не мога да си представя, че ще тръгна да копирам 1:1 и по този начин да се отнасям с автора на въпросното съдържание.

С какво ли не се сблъскваме всеки един ден в Интернет…било и такава нагла кражба. А Вие как се справяте с краденето от такъв тип ? Има и доста предложения по темата и във форума